Haber

Bakan Tekin: Gazze’de yaşananlar insani kriz değil, insanlık suçudur

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, dün Fransa’nın başkenti Paris’te UNESCO 42. Genel Konferansı kapsamında düzenlenen ‘Barış için Eğitim’ Konulu Eğitim Bakanları Toplantısında yaptığı konuşmada, “Gazze’de yaşananlar… İnsani bir kriz değil, insanlığa karşı suçtur.” Bu kelimeyi kullandı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Eğitim Bakanları Toplantısı’nda yaptığı “Barış İçin Eğitim” başlıklı konuşmasında, “Tüm dünyanın gözü önünde savaş hatası yapan İsrail’i açıkça kınamak istiyorum. Temel haklar sıralamasında en üstte yer alan yaşam hakkına saldırıdır.” .

İsrail’in Gazze’ye karşı işlediği suçların durdurulması için başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere tüm uluslararası topluma çağrıda bulunan Tekin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Uluslararası Adalet Divanı, Lahey Tüzüğü, Cenevre Konvansiyonu ve diğer Lex. Lata metinleri dünya barışının korunmasından sorumludur. Bu anlamda görevli kurum ve metinleri harekete geçirip İsrail’i savaş suçlusu ilan etmenin insanlık için bir görev olduğunu belirtti. Bakan Tekin, BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese’nin hazırladığı raporda Filistinli çocukların kendisine “Neden daha az insanız? Daha mı az değerliyiz?” sorusunu sorduğunu belirtti. “Şimdi 1945 yılında dünya barışını ve güvenliğini korumak amacıyla kurulan BM’nin üyelerine soruyorum. Bu çocuklara verecek bir cevabımız var mı? Barış için eğitimi, insan hak ve özgürlüklerini savunma kararlılığını tartışacak gücümüz var mı?” ?” dedi.

“GAZZE KONUSUNDA SESSİZ KALAMIYORUZ”

BM ve ona bağlı kuruluşların sınırlı sayıda ülkenin kontrolünden çıkarak daha temsili, demokratik ve etkin hale gelmesinin uluslararası toplumun beklentisi olduğunu belirten Tekin, şöyle konuştu:

“Barış için eğitim konuşabilmemiz için adil bir dünya kurulmalı. Gazze konusunda sessiz kalamayız. Gazze’de yaşananlar insani bir kriz değil, insanlık suçudur. Barış için önce adaleti sağlayalım ki, barış için önce adaleti sağlayalım. Barış olabilir, barış varsa eğitim vardır.”

Tekin, tüm dünyaya barışın tesisi için somut adımlar atılması çağrısında bulundu.

“YAŞAMA HAKKI ELDEN ALINAN ÇOCUKLARA TANIK OLUYORUZ”

Tekin, “Dünya barışı ve güvenliğini savunmak amacıyla bir araya geldiğimiz bu dönemde, ne yazık ki, bırakın ‘Barış İçin Eğitim’ ve eğitim hakkı bir yana, yaşam haklarının da ellerinden alındığına tanık oluyoruz. savaş.” Filistin ve Ukrayna başta olmak üzere sıcak çatışmalardan iklim değişikliğine, açlık ve yoksulluktan ırkçılığa kadar çok önemli küresel sorunların yaşandığını belirten Tekin, İsrail’in Gazze baskınlarının uluslararası belge ve raporlarda yer alan bir sorun olduğunu söyledi. ve tüm ülkelerin eğitim ve sosyal konularda etkisi vardır. Kendisinden hayatında uygulaması istenen adalet, eşitlik, din ve inanç özgürlüğü gibi unsurları göz ardı ettiğini belirtti.

Bakan Tekin, “Huzurlu bir ortamda eğitim almak istediğimiz masum çocuklarımız acımasızca öldürülüyor, adalet bilincini aşılamaya çalıştığımız gençlerimizin yaşadığı ülkede sınırlar kapatılıyor ve Tüm özgürlükleri ellerinden alınmakta, ifade ve inanç özgürlüğüyle büyümesini arzu ettiğimiz çocuklarımız güvenlik kaygısıyla yaşamakta, anne ve babalarının, kardeşlerinin çığlıklarına tanık olmaktadır.” .

Tekin, Ukrayna-Rusya savaşı ile İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının insan hayatına mal olacak mantıksal bir bağlantısının olamayacağını vurgulayarak, “Dil, din veya inanç farkı gözetmeksizin bir canlının öldürülmesinin hiçbir gerekçesi makul ve meşru kabul edilemez. ırk.” Milli Eğitim Bakanı Tekin, bu nedenle UNESCO üyesi devletlerin öncelikle dünyadaki her bireyin eğitiminde barışı vurgulaması, barışçıl bir ortamda eğitimi geliştirmenin yollarını araştırması ve örnek uygulamaları paylaşması gerektiğini belirtti.

Türkiye’de savaştan ya da ülkelerindeki sorunlardan kaçan yaklaşık 1,5 milyon çocuğun şu anda eğitim hakkından yararlandığını kaydeden Tekin, Türkiye’nin dünya barışına ve çocuklara yönelik koruyucu tutumunun tüm ülkelere ve uluslararası yapılara örnek olmasını umduğunu ifade etti. .

Toplantının ardından UNESCO 42. Genel Kurulu’nda katıldığı oturumları değerlendiren Bakan Tekin, konseyin ilk oturumunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘İsrail’in savaş suçlusu ilan edilmesine ilişkin açıklamasını bir kez daha uluslararası kamuoyuyla paylaştıklarını söyledi. İkinci oturumda eğitim ve barışın konuşulması için öncelikle yaşam hakları elinden alınan çocukların bu haklarının garanti altına alınması gerektiğini belirttiklerini kaydeden Tekin, “Bunun çok samimi ve samimi olmadığını açıkça ifade ettik. Yaşam haklarını güvence altına almadan tüm bunları konuşmak güvenilirdir.”

Tekin, uluslararası toplumun dünya barışına katkıda bulunmak, temel hak ve özgürlükleri korumak, demokratik bir düzen oluşturmak konusunda samimi olması halinde bunu İsrail’in saldırılarını bir an önce durdurarak ve özgür Filistin’e desteğini ifade ederek gösterebileceğini anlattı. Bakan Tekin, uluslararası toplumun İsrail’i savaşta suçlu ilan etmesini umduklarını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu