Japonya Merkez Bankası faizleri artırarak negatif politikaya son verecek
Para politikasında önemli bir değişikliğe giden Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) Salı günü sekiz yıllık negatif faiz uygulamasını sonlandırması bekleniyor. Bu hamle ülkenin 17 yıl sonra ilk faiz artışına işaret edecek, ancak Japonya’nın hassas ekonomik toparlanması nedeniyle oranların sıfıra yakın kalması bekleniyor.
Analistler, BOJ’un negatif faiz oranlarından uzaklaşmış olan diğer merkez bankalarıyla aynı hizaya gelecek olan kararında, geçen hafta büyük firmalar tarafından açıklanan beklenenden daha büyük ücret artışlarının etkili olduğunu öne sürüyor. Bu gelişme, bankanın iki günlük toplantısının sonunda politikasını değiştirmesi olasılığını artırdı.
BOJ’un dokuz üyeli yönetim kurulu harekete geçmeye karar verirse, gecelik çağrı faizini hedef alacak ve finansal kurumlar tarafından tutulan fazla rezervlere %0,1 faiz teklif ederek %0-0,1 aralığında tutmayı amaçlayacak.
BofA Securities’in Japonya ekonomisi başkanı Izumi Devalier, beklenen değişikliği yorumlayarak, bunun sembolik önemini vurguladı ve BOJ’un büyük olasılıkla oldukça destekleyici parasal koşulları sürdürmeye devam edeceğini belirtti.
BOJ’un negatif faizlerden çıkışı, tahvil getirisi kontrolünün durdurulmasını ve borsa yatırım fonları (ETF’ler) gibi riskli varlık alımlarının durdurulmasını da içerecek. Bu, eski Başkan Haruhiko Kuroda tarafından 2013 yılında başlatılan agresif parasal deneyin sonuna işaret ediyor.
Bazı ekonomistler BOJ’un daha fazla veriyi incelemek için kararını Nisan ayına kadar erteleyebileceğini öngörürken, yakın zamanda yapılan bir anket, Salı günkü toplantının ardından negatif oranların sona ermesini bekleyenlerin oranının %35 olduğunu ortaya koydu; bu oran bir önceki ay %7 iken, 25-26 Nisan toplantısında harekete geçileceğini öngören %62’lik oranın altında kaldı.
Piyasa şimdi BOJ’un gelecekteki faiz artırımlarının hızına ilişkin vereceği olası sinyallere odaklanıyor. Bu tür hamleler Japonya’nın yüksek kamu borcunu fonlama maliyetini önemli ölçüde etkileyebilir ve Japon yatırımcıların getiri arayışıyla daha önce yurtdışına yatırdıkları fonları geri çekmeleri nedeniyle küresel finans piyasalarını etkileyebilir.
BOJ’un, negatif faizlerin sona erdirilmesinin son yıllarda ABD’de görülenlere benzer keskin faiz artışlarına yol açmayacağı konusunda piyasalara güvence vermesi bekleniyor. BOJ’un açıklamasında veya Başkan Kazuo Ueda’nın toplantı sonrası planlanan basın toplantısında bu yeni politika yönüne ilişkin rehberlik sağlanabilir.
Daha önce, Başkan Kuroda yönetiminde BOJ, iki yıl içinde %2 enflasyon hedefine ulaşma amacıyla 2013 yılında büyük bir varlık alım programı başlatmıştı. Negatif faizlerin ve getiri eğrisi kontrolünün (YCC) 2016’da devreye sokulması, süregelen düşük enflasyona bir yanıt olarak geldi ve teşvik programını sürdürülebilirlik için ayarladı. Ancak, yenin son dönemde zayıflaması ve artan ithalat maliyetleri, kamuoyunun ultra düşük faiz oranlarına yönelik eleştirileriyle birleşince BOJ’u geçen yıl uzun vadeli faizler üzerindeki kontrolü hafifletmek için YCC’yi ayarlamaya sevk etti.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.